Individuele oplossingen

In ons onderzoek naar de mogelijkheden spraken we met Rense, buur van de Racinelaan die al veel ervaring heeft met aardgasvrij wonen. We vertellen je hieronder graag over zijn ervaringen.

Rense heeft zo’n 3 jaar geleden advies gevraagd aan diverse bureaus en installateurs om efficiënter en mogelijk aardgasvrij zijn huis te verwarmen. Hij was niet alleen gemotiveerd om milieuvriendelijke redenen. Ook de hoge maandelijkse energiekosten – € 350,- voor gas-  speelden een rol.

Hij kreeg, soms tegenstrijdige, adviezen van energiebureaus en installateurs. En heeft toen al vrij snel zijn eigen plan getrokken. Bij het Warmtefonds kreeg hij een (gunstige) lening.

Nu betaalt Rense maandelijks slechts € 50,- voor uitsluitend electriciteit en € 125,- aan aflossing voor de lening.

Dit zijn de energiebesparende oplossingen van Rense:

  • Aanschaf en aanleg lucht-water warmte pomp
  • 10 zonnepanelen op de niet optimale westzijde van het huis
  • Overal laagtemperatuurradiatoren
  • Spouwmuur isolatie
  • Dakisolatie
  • Vrijwel overal HR++ glas
  • Ventilatieroosters*

* Rense plaatste een minimaal aantal ventilatieroosters. Een jaren 30 woning is namelijk niet potdicht. Het kiert voldoende langs de kozijnen en via de open haard die samen voor voldoende “ventilatie” zorgen. Dit heeft hij gemeten met CO2 sensoren.

Waterpompsysteem

De gasaansluiting is verwijderd!

Buiten in de voortuin staat een flinke warmtepomp met een COP van 4,5. Deze warmtepomp is buitengewoon stil. Binnen staat een regelunit / expansievat en een boiler voor de opslag van 300 liter. In de kruipruimte een ander expansievat van 60 liter.

De warmtepomp zuigt lucht aan en brengt water op een basis temperatuur van 35-40 graden voor de verwarming van de laag temperatuur radiatoren of 48 graden voor opslag in het boilervat van 300 liter. Dit is voldoende om te douchen voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Iedere zaterdagavond wordt de boiler verwarmd naar 60 graden om legionella te voorkomen, waardoor juist op zondagochtend iedereen, indien gewenst, uitgebreid achter elkaar kan douchen.

De warmtepomp kan bevriezen en moet dus af en toe ontdooid worden. Dit gebeurt in combinatie met een expansievat in de kruipruimte. De warmtepomp wordt dan weer schoon en ijsvrij.

Warmtepomp buitenunit

Warmtepomp regelunit

Warmtepomp regelunit (zonder kap)

Boilervat

Zonnepanelen

Ondanks dat de zonnepanelen niet optimaal “in de zon” liggen blijken deze nog altijd voor 66% effectief. Het was vooral een esthetisch argument om ze aan de achterkant en niet aan de voor- en zichtkant van het huis aan te brengen.

De 10 zonnepanelen leveren voldoende stroom om de warmtepomp draaiende te houden en dat resulteert in een energierekening van €50 per maand.

Rense heeft zijn zoektocht en eigen energietransitie goed gedocumenteerd en zelfs tot “business” gemaakt voor zijn eigen adviesbureau en installatiebedrijf.