Praktische hulp en advies

In Utrecht en ook elders in Nederland wordt veel praktische hulp geboden bij de energietransitie. Oog voor Warmte maakt daar zo veel mogelijk gebruik van daarom verwijzen we voor praktische hulp hier graag door naar Energie-U en Jouw Huis Slimmer.

Oog voor Warmte werkt samen met Energie-U en JouwHuisSlimmer en wil, uit een oogpunt van efficiency, niet zelf gaan ontwikkelen wat bij deze organisaties al loopt. Daarom verwijzen wij voor praktische hulp hier graag naar Energie-U en Jouw Huis Slimmer.

Oog voor Warmte heeft wel Straatambassadeurs – Vrijwilligers in de buurt, die natuurlijke communicatieknooppunten zijn en van daaruit verduurzaming stimuleren, en ook de weg wijzen naar Oog voor Warmte.

Energie-U

Energie-U is een energiecoöperatie voor en door Utrechtse bewoners, die duurzame energie thuis, in hun buurt en in Utrecht aanjagen, organiseren en bewaken. Zij bieden de volgende praktische hulp:

  • EnergieKlusser – Vrijwilligers die ook achter veel voordeuren komen. Hebben een korte praktische opleiding gehad. Helpen mensen met eenvoudige klussen mbt besparen en isoleren. Klussers lopen ook mee met Adviseurs van JMA (scholing/training). Gratis.
  • EnergieAmbassadeurs – Vrijwilligers die ook achter veel voordeuren komen. Zitten al langer in het vak en kunnen adviseren over isoleren, zonnepanelen, warmtepompen, etc. Weten de weg in de netwerken. Gratis.
  • EnergieAdviseurs – Geven advies over woning verduurzaming op specialistische onderwerpen. Professionals, die ook als vrijwilliger aan Energie-U zijn verbonden. Niet gratis.

Jouw Huis Slimmer

Jouw Huis Slimmer is het gemeentelijke energieloket dat behulpzaam is met advies en ondersteuning, financiering en subsidies en met gezamenlijke acties die voor subsidie in aanmerking komen. Ook Jouw Huis Slimmer biedt praktische hulp:

  • EnergieCoach – Komt achter veel voordeuren. Geeft praktische voorlichting over besparen, bezuinigen en isoleren, maar verricht geen klussen. Gebruikt de Energiebox van Milieu Adviesbureau JMA (voor huurders in Utrecht). Gratis.
  • EnergieAmbassadeurs – Dit zijn dezelfde EnergieAmbassadeurs die ook voor Energie-U werkzaam zijn.
  • EnergieAdviseurs – Geven advies over woning verduurzaming op specialistische onderwerpen. Professionals, die door Jouw Huis Slimmer zijn geselecteerd. Niet gratis.