Minder verbruiken

Oog voor Warmte is er van overtuigd dat onze jaren-30-wijk kan worden voorzien van warmte middels een warmtenet met een temperatuur tussen de 50 en 70 graden. Dit kan alleen als onze warmtebehoefte daarop wordt aangepast.

In oktober 2021 publiceerde de NOS een artikel waarin een aantal tips worden genoemd die onder meer zijn samengesteld op basis van informatie van adviesorganisatie Milieu Centraal en Energiebank Rotterdam. Dit zijn wat ons betreft de belangrijkste:

Zet de kamertemperatuur op je thermostaat zo laag mogelijk.

De meest voor de hand liggende tip: zet de kamertemperatuur op je thermostaat zo laag mogelijk. Staat die op 21 graden? Probeer een paar dagen 20,5. Daaraan gewend? Ga steeds een halve graad lager, tot het oncomfortabel wordt. “Verwarm vooral jezelf”, zegt Pim Nusselder van Milieu Centraal. Dus trek een extra trui aan, wintersokken en thermisch ondergoed. “Of leg een dekentje over je benen of een elektrische deken op je bank of stoel.” Dan is ook 18 of 19 graden misschien nog goed te doen. “En bewegen in huis, bijvoorbeeld schoonmaken, vermindert de gevoeligheid voor kou”, zegt Jolt Oostra van Energiebank Rotterdam.

Verwarm je huis niet te lang.

Overdag niemand thuis? Zet de verwarming op 15 graden, net zoals ’s nachts. “Heb je vloerverwarming, zet die dan op 17 of 18 graden, anders duurt opwarmen te lang”, zegt Nusselder van Milieu Centraal. Heb je een thermostaat die je per kwartier kan instellen? Probeer dan steeds een kwartiertje korter te verwarmen. Ga je rond 23.00 uur slapen? Verwarm dan tot 22.00 uur en kijk of het comfortabel is tot bedtijd. Probeer dan 21.45 uur, 21.30, enzovoort. Hoe beter geïsoleerd je huis, hoe langer het comfortabel blijft.

Zet de verwarming uit in ongebruikte kamers

Heb je kamers die je weinig gebruikt? Draai de radiatorknop daar bijna dicht, op de vorstvrij-stand. Dan verwarm je niet voor niks. Heb je thermostaatknoppen op iedere radiator, zet daarop dan de temperatuur lager. Gebruik je je slaapkamer alleen om te slapen? Verwarm die dan ook niet, maar gebruik een extra deken, elektrische deken of kruik als je ’t er te koud vindt.

Houd deuren van kamers dicht

zodat er geen warmte ‘ontsnapt’ van verwarmde naar onverwarmde kamers. “Kleine deurdrangertjes helpen om een deur (bijna) dicht te houden”, zegt Oostra van de Energiebank. “Kleine kinderen en huisdieren kunnen dan nog makkelijk in en uitlopen en de warmte blijft in de kamer.”

Verdiep je in de mogelijkheden van je cv-ketel

Bij veel cv-ketels kun je de temperatuur instellen van het water dat door de radiatoren gaat. Vaak staat dit standaard erg hoog afgesteld, op 80 graden. Maar hoe beter geïsoleerd je huis is, hoe lager je dit kan zetten. Probeer 70 graden, 60 graden, enzovoorts. In goed geïsoleerde huizen kan 35 graden al genoeg zijn. 

Gebruik radiatorfolie

Niet helemaal gratis, maar het kan wel veel besparing opleveren: koop radiatorfolie voor op de muur achter een radiator. Die folie kaatst warmte terug, waardoor je minder warmte ‘verspilt’. Een paar vierkante meter koop je voor ongeveer een tientje. “Folie kun je met magneetjes vaak ook op de achterkant van een radiator bevestigen”, zegt Jolt Oostra van Energiebank. “Dat staat wellicht mooier.” 

Maak kieren in je huis dicht met schuimband of tochtstrips

“Maar sluit nooit alles potdicht af”, zegt Oostra. “Ventileren hoort de hele dag door te gaan, vaak via mechanische afzuiging en roostertjes. Hou die zoveel mogelijk open.” Het klinkt tegenstrijdig dat je deuren en ramen dicht moet houden maar wel moet ventileren. “Toch is minder CO2 en meer verse zuurstof in huis essentieel. Daardoor verlies je inderdaad wat warmte”, zegt Pim Nusselder van Milieu Centraal. “Er zijn manieren om dit te beperken: zelfregelende roosters of een ventilatie-unit met warmteterugwinning.” 

Gebruik radiatorventilatoren

Nog een tip die wat kost: koop radiatorventilatoren. Die bevestig je onder radiatoren. Ze blazen warme lucht omhoog, zodat je kamer sneller opwarmt. Radiatorventilatoren zijn er vanaf 50 euro.

Sluit open ruimtes af

Werk je thuis op een open zolder, kijk dan of je die toch kan afsluiten met een gordijn of deur.

Gebruik een app

Gebruik een app om via je slimme meter inzicht te krijgen in je energieverbruik. En pas daarop je gedrag of instellingen aan als dat kan.

Stook geen hout

Minder gas gebruiken door te stoken met hout? Dat is zeer inefficiënt: volgens Milieu Centraal verdwijnt 90 procent van de warmte van een open haard door de schoorsteen. Bij een houtkachel is dat 20 tot 40 procent. En je stoot allerlei schadelijke stoffen uit zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s) en koolmonoxide.

Douche korter

We douchen gemiddeld vijf keer per week negen minuten lang. Douche minder en korter en zet het water minder warm, zolang het comfortabel is.

Verlaag de maximale watertemperatuur

Ook de maximale temperatuur van warm water uit de kraan en douche kun je vaak instellen op je cv-ketel. Ook die staat meestal op 80 graden maar kan omlaag. Let op, verlaag het nooit tot onder de 60 graden! Dan kan de legionellabacterie overleven en die wil je niet in je kraanwater hebben.

Gebruik een waterbesparende douchekop

Niet gratis, maar ook niet duur: koop een waterbesparende douchekop. Die gebruikt minder water en dus hoeft er minder water verwarmd te worden. Dus je bespaart zowel water als energie.

En toch, zonder isolatie zijn al deze maatregelen niet voldoende om aan te sluiten op ons warmtenet. Je zult je huis dus ook moeten isoleren. Onderstaande illustraties laten zien, wat er nodig is.